In urma cu 99 de ani, in 1918, am infaptuit actul nostru vital pentru tara - Marea Unire a tuturor romanilor intr-un stat unitar.

Atunci, la Alba Iulia, s-a decis contopirea Transilvaniei cu Regatul Romaniei, implinindu-se idealul de unitate - inca de la 1859 - al celor trei provincii, pentru care au luptat eroii nostri in Primul Razboi Mondial (1914-1918).

Iar la Afumati, aniversarea implinirii statului nostru unitar s-a cinstit conform traditiei.

Putin dupa ora 11, oficialitati si locuitori ai comunei au onorat un moment omagial, petrecut la Monumentul Eroilor Neamului, cazuti in Primul Razboi Mondial – printr-o frumoasa si mare coroana de flori.

Cetatenii comunei Afumati care au participat la depunerea coroanei, impreuna cu preotii parohi Stoian Petru si Ionica Florin, alaturi de cadrele didactice ale Scolii si de primarul Gabriel Dumanica, s-au deplasat la "Scoala Mare" unde a avut loc cea de-a 7-a editie organizata de Primaria si Consiliul Local Afumati.

Toti locuitorii au fost invitati la traditionalele momente, dedicate sarbatorii: fasolea cu ciolan, paharelul cu tuica fiarta, bauturi racoritoare si programul muzical cu piese adecvate evenimentului - „Nu uita ca esti roman”, „Hora Unirii” s.a.