Cea de-a zecea editie de cand se celebreaza, oficial, un vechi obicei afumatean a avut loc duminica, la pranz, la Scoala Mare din localitate, in prezenta a cca. 1000 de afumateni.

Lasata Secului sau ultima zi cand se mai poate manca ”de dulce”, inaintea intrarii in Postul Pastelui, a fost marcata prin aprinderea ”Focurilor de la Afumati”, traditie cunoscuta si sub numele de ”Olelie”. Aprinderea focurilor de ”Olelie” semnifica inceputurile purificarii sufletesti si spirituale, la intrarea in primavara cea datatoare de vitalitate.

"Aceasta sarbatoare reprezinta permanenta reperelor traditiei noastre, la venirea primaverii, si trebuie mentinuta in localitatea noastra, pentru a se bucura de ea si generatiile viitoare", a spus primarul Gabriel Dumanica care s-a aflat in mijlocul afumatenilor, pe tot parcursul sarbatorii.

Va invitam sa cititi "Olelia - origini, semnificatii, ritualuri" scrisa de prof. Madalina Sebe: https://www.primariaafumati.ro/index.php/8-prima-pagina/158-olelia-origini-semnificatii-ritualuri