O prioritate a prezentului? VIITORUL

„Nu zidurile fac o scoala, ci spiritul ce domneste intr-insa”, spunea Regele Ferdinand I, numit “Cel Loial”, sau “intregitorul” Romaniei Mari. Absolut minunat acest gand. Il vedeti transpus in imaginile din oglinda acestor pagini. E ceea se intampla de cativa ani, in mica localitate ilfoveana Afumati. Demonstratia e actuala. La vedere. Numai un nauc prizarit la cap, sau carcotas, n-ar zari-o. Apoi, ii veti recunoaste si pe cei care duc misiunea generoasa a educatiei, in jocul dificil al prioritatilor administrarii unei comunitati. E-adevarat - scoala e mai mult decat o cladire. Iar “omul nu e niciodata mai mare ca atunci cand se apleaca sa ajute un copil”, spunea Pitagora, celebrul filozof si matematician al Greciei antice.

Ce te faci, insa, cand scolile pier? Ori, sunt in paragina? Iar ruina lor desparte clase pustii? Ce se va alege din natia asta care a adunat, pana acum, peste un sfert de milion de analfabeti? Cifrele sunt oribile. La fel ca lumea stramba a indiferentei si neputintei guvernantilor. Romania a ajuns tara cu cei mai multi nestiutori de carte, din Europa. Hidos record.

Contraste din lumi paralele?

Extrema tragica a nestiutorilor de carte ne apartine. Ca si diferenta izbitoare a unui invatamant de exceptie, venit parca din alt capat al lumii. O concluzie, intre altele? Calitatea lui tine de valoarea celor alesi de comunitati sa le conduca. De vocatia, destoinicia si autoritatea lor. De prioritatile pentru care ei au optat. si pentru care ostenesc, in parteneriat cinstit cu oamenii. Gasim asemenea oameni numai in “anticariatul” locului, cu hrisoave vechi de peste 5 secole? Nu.

Scolile din Afumati demonstreaza ca reusita a pornit de la cei care au desprins intelesurile actualitatii, pentru viitor. Primarul Gabriel Dumanica si consilierii care il sprijina au facut-o, din plin. In fond, istoria atestata documentar a asezarii e si prezentul comunitatii lor. Generatia de acum il contureaza. Cu tot ce se intampla bun in viata localitatii, din ultimii ani.

Invatamant, la standarde moderne

Scoala este locul in care copilaria prinde aripi, prin educatie. Iar in ultimii 5-7 ani, baza materiala a tuturor scolilor din comuna a avut parte de un suport material puternic. Realitatea modernizarilor actuale de aici e comparabila cu standardele ridicate ale exigentelor orasenesti. Despre prezentul emancipat de azi vor vorbi chiar profesionistii din interiorul sistemului.

Cu atat mai mult, cu cat aproape toti sunt nascuti si crescuti in localitate. Iar viata, profesia si vocatia lor au capatat repere ale satisfactiei faptelor implinite. Sunt dascali care indeplinesc si functia de responsabili ai unitatilor scolare din Afumati. Aici invata aproape 900 de copii, in ciclurile pregatitor, primar si gimnazial. Clasele V-VIII au adunat peste 250 de elevi.

„Mami...aaaa...Doamna”!

Camelia Limoncu, responsabil Sc. primara nr.3 si Gradinita cu program normal, str. Fagului, nr.1: ”Am 55 de ani si sunt nascuta in comuna. Predau aici din 1985. Avem in grija aproape 100 de copii. Acum, am 60 de elevi, la clasele I si a IV-a. In ultimul timp, scolii noastre i s-au intamplat numai lucruri bune. S-a extins, de cand a venit dl primar Dumanica. Au aparut doua sali noi de gradinita, cu vestiare si grupuri sanitare, separate de cele ale elevilor. O alta sala a capatat calculatoarele. Prezentam multe lectii pe laptop. Avem doua incaperi - pentru centrala termica si personalul de curatenie.

Cum era inainte? Nu existau decat doua sali de clasa. N-aveam cancelarie. Ne strangeam in camaruta de la intrare. Ne incalzeau sobele cu lemne. Toaletele? in curte. Stateam dupa ei, mititeii...sa nu se intample vreun necaz, cu gaurile alea.

Toamna trecuta s-au facut lucrari extinse, de reabilitare si innoire: pardoseala de granit, lambriuri noi, am zugravit totul. Acum avem si tot mobilierul pentru clasa pregatitoare. Fiecare copil, cu dulapiorul lui.

Aleile sunt asfaltate si am largit trotuarul din jurul scoalii. Apoi bancute, locul de joaca, terenul de sport. Parintii sunt foarte exilgenti. Pentru orice se duc la dl primar. Au vazut ca sunt ascultati, iar doleantele lor sunt puse in practica.

Copiii nostri merita totul. Suntem parte din viata lor. Odata, o copila m-a strigat: „Mami...aaa…doamna“!

Din memoria noroaielor trecute

Jeanina Mitu e profesoara de ciclu primar, la Sc. de la Monument. Ea isi aminteste: “Pana in urma cu cativa ani, conditiile materiale de aici au fost dificile. Cu umor dezolant, ar putea fi numite “rustice”. Ca de altfel intreaga imagine a localitatii. Cu drumuri, santuri si curti de scoala modelate de ploi. Cu magazii si soproane pline cu troace, printre care se jucau copiii in pauze.

Intr-o iarna, o fetita infrigurata s-a asezat aproape de gura sobei. Si-a ars sortuletul. N-a fost singurul caz. Tot timpul era un pericol ca, in joaca sau din nebagare de seama, copiii sa-si friga mainile. Latrinele din curte? Pana ajungeau ei acolo inghetau, ori „le trecea”. Mai erau si cainii de pripas care - rebegiti de frig, ori infometati - deveneau agresivi. Asa erau conditiile, pe-atunci. La toate scolile noastre”.

Nocturna si “Festivalul palariilor“

Alexandra Dumitrescu e responsabilul Sc. primare nr. 2, sau „B”, cum ii spun localnicii. Ea spune: “M-am nascut aici. Lucrez de 11 ani la aceasta scoala. In copilarie, am invatat la scoala de la Monument. Totul avea un aer rural, satesc, cu strazi neasfaltate. Au urmat ani buni pentru Afumati. S-au schimbat multe. Reabilitari, alei asfaltate, bancute. Am amenajat terenul de sport, cu gazon sintetic. In zilele de scoala e folosit de elevii nostri. Iar seara, ori in week-end, vin aici afumateni, tineri sau adulti, dornici de miscare. De ce seara? Pentru ca are instalatie nocturna! Avem si paza, asigurata de profesionisti.

Aici invata 140 de copii prescolari si elevi in clasele I-IV. Plus doua grupe de gradinita - „Albinutele” si „Fluturasii”, conduse de educatoarele Lucretia Niculae si Luminita Nica.

Am organizat aici un „Festival al palariilor”, Pentru serbare, am facut un podium si copiii au defilat cu ele, ca intr-o prezentare de moda. Iar cele mai frumoase au primit diplome“.

Scoala cu miros de vanilie

Natalia Stancu - invatator, responsabilul sc. nr.1 cu clase „0” si I-IV, plus gradinita: “Sunt nascuta si copilarita aici. Lucrez de 34 de ani. Functionam cu 7 clase, in total 260 de elevi si copii de gradinita. E o cifra record, in acest an scolar. Pentru ca foarte multe familii tinere s-au mutat la noi, in comuna.

Avem cele mai bune conditii de educatie. Toaletele sunt spatioase. Caldura si apa calda - in permanenta.

Avem cadre calificate. Iar disciplinele de limba engleza, educatie muzicala, religie, sunt acoperite de profesori specializati. Programul nostru? Dimineata si dupa-amiaza. Apoi, transportul copiilor de acasa la scoala si inapoi. El functioneaza de mai multi ani. Avem asigurata paza. Una peste alta, parintii ne dau copiii pe mana cu mare incredere.

In 1983, cand am venit aici, igienizarea scolii se facea cu motorina. Plecam de la scoala si paltonul imi “parfuma“ cu miros de gaz toata casa. Acum, curatam cu detergenti, pe alese. Ne rasfatam. Mirosul nostru care ne distinge? E cel de vanillie. El ne caracterizeaza“, conchide ea.

Un dascal merituos

Izabella Pena, directorul sc. gimnaziale nr. 1 si al tuturor celorlalte, din Afumati, din anul 2007. A obtinut cele mai bune calificative, la toate inspectiile de specialitate. Ea a spus: “Acum, avem aproape 900 de copii in reteaua noastra de invatamant prescolar, primar si gimnazial, din Afumati. La clasele V-VIII avem peste 250 de elevi. in anul 2008, a venit la conducerea primariei dl Gabriel Dumanica. Pana atunci, nu se investise atat de mult in scolile si educatia copiilor.

Dar dansul a facut-o, inca de la inceput. Reabilitarea si innoirea scolilor a fost unul dintre primele demersuri ale sale, in forta. Iar eu, profesional, a trebuit sa tin pasul cu modernizarea infaptuita. Mi-am luat toate gradele didactice cu nota 10. Si iata ca, pana acum, lucrurile s-au desfasurat intr-un ritm de nebanuit. Colaboram excelent, ii apreciez si ii admir tenacitatea.

Copiii nostri sunt rasfatatii tuturor sarbatorilor. Au marile lor portii de atentie, cadouri si distractie exclusiva. Premii substantiale in bani si obiecte, excursii, burse de merit, burse sociale, cadouri, sustinerea materiala a celor mai buni – fie la olimpiade, fie a sefilor de promotii.

Edilul nostru iubeste oamenii si toti simt asta, numaidecat. Iar scolile - ca de alt­fel toata comuna se modernizeaza pe zi ce trece“, a afirmat ea.

Proiectele de dezvoltare vor continua

In final, am aflat de la primarul comunei care sunt tintele proiectelor de viitor, pentru scolile din Afumati. Cateva dintre ele se refera la supraetajarea cu alte doua sali de clasa, la scoala de la Monument, care a beneficiat de fonduri europene.

Apoi ar fi necesara realizarea unui after-school, prin atragerea de fonduri europene. E un proiect pentru care va trebui gasita cea mai avantajoasa formula de realizare a lui.

Apoi, adaugarea unui etaj gradinitei cu program prelungit, din vecinatatea fostului ICIL. Li se alatura un proiect de extindere cu noi sali de clasa a scolii gimnaziale, cu clasele V-VIII.