In urma cu 4 ani primarul comunei Afumati, Gabriel Dumanica, a promis ca va face toate eforturile si va intreprinde toate demersurile pentru ca cetatenii comunei pe care o conduce sa beneficieze de o linie de transport public in comun spre Bucuresti si retur.

Si s-a tinut de cuvant. Contractul dintre Primaria comunei Afumati si Regia Autonoma de Transport Bucuresti a fost semnat la data de 14 martie, 2012.

Si a fost infiintata linia preoraseneasca de autobuze 409, care face legatura intre Afumati si Capitala.

RATB, o solutie rentabila si folositoare

In Bucuresti, capatul de linie se afla la institutul Oncologic “Prof.dr. Alexandru Trestioreanu“, de pe soseaua Fundeni. Era limpede ca alternativa la transportul cu maxi-taxi – incomod, costisitor, aglomerat si care aduna nemultumiri - trebuia aflata si pusa in practica urgent. Asta, pentru ca afumatenii care se deplaseaza zilnic spre si din Capitala, sa isi crute bugetul de cheltuieli, sa economiseasca timp si sa poata calatori civilizat, la ore convenabile, in conditiile respectarii orarului prestabilit. In afara faptului ca multi dintre locuitorii comunei, care muncesc la Bucuresti pana catre seara si fac naveta, nu au posibilitatea sa se intoarca la casele lor, pentru ca liniile de maxi-taxi nu mai circula dupa ora 21:00.

Or, linia 409 a RATB e convenabila pentru calatorii de aici, in primul rand datorita orarului avantajos. Dimineata, prima ­cursa spre Bucuresti pleaca la ora 05:02, iar ultima la 22:37. Iar in sens invers, prima cursa spre Afumati, pleaca din Capitala la ora 4:25 si ultima la ora 22:00. De precizat ca intervalele dintre curse urmaresc momentele de varf ale plecarilor matinale spre serviciu ale calatorilor si intoarcerea lor seara, catre casa, cand sunt mai dese ca intre orele amiezii.

Iar in week-end, RATB functioneaza cu opt curse pe zi. Bucuresti-Afumati, intre orele 5:23 si 20:10. In celalalt sens, orele de functionare sunt intre 6:00 si 20:50. Ca sa nu mai vorbim de tarifele la abonamente lunare (85 lei) care se injumatatesc pentru elevi si studenti, iar pentru pensionari calatoria pe raza comunei e gratuita.

Inca un detaliu? Primarul Dumanica face demersuri pentru infiintarea a inca trei statii noi. Cat de curand, ele vor aparea pe traseu.

Transportul cu RATB e o prioritate publica

Astfel e considerata aceasta tema de catre Consiliul Local si primarul Dumanica.

Asadar, alternativa transportului in comun cu RATB e o alternativa importanta, convenabila din multe puncte de vedere, inclusiv cel material - oferita de primaria din Afumati, in sprijinul cetatenilor comunei. Iar aproape 2.000 de cetateni pe luna folosesc aceasta facilitate, in avantajul lor.

Atentie! RATB nu se desfiinteaza!

O statistica aproximativa arata ca din cei 8.000 de locuitori ai comunei Afumati, peste 40% muncesc in Capitala.Amatorii de calcule sunt invitati sa-si exerseze aptitudinile.

Iar daca numai acesta ar fi un argument si tot ar fi limpede ca nimic din zvonistica aruncata in piata informatiilor pe surse nu poate fi credibila.

Linie gratuita de transport comunal

Pentru a veni in sprijinul locuitorilor din zona Moara si Ograda Stefanesti, Consiliul Local a aprobat – la 18 februarie, anul acesta - transportul public local, pe raza comunei. Un microbuz va circula pe o ruta interna, prestabilita, numai in interiorul localitatii.

Care e ratiunea acestui nou demers? Pur si simplu, acest microbuz va aduna oamenii din zonele unde nu exista linii de transport in comun si ii va aduce in statiile de unde se pot urca in autobuz. Asta, dupa un orar corelat cu orele de plecare ale acestora.

Traseul? Plecare din statia RATB (curba) - sos. Stefanesti (DJ 100) – str. Motrului, Borsec, Scolii, Traian – RATB (curba) – str. Prelungirea Salcamului, str. Salcamului, Plopului, Fagului, Garoafelor, sos. Ganeasa si sosire capat RATB (curba).

Toate acestea se adauga transportului gratuit al elevilor

Si daca le socotiti pe toate cu dreapta masura, veti putea cantari gandurile, preocuparile si faptele celor care se ingrijesc de comunitatea afumateana.