Reamintim ca, in 2008, in Afumati nu exista niciun parc sau spatiu verde, amenajat pentru agrement. Erau numai cateva locuri de joaca ale copiilor, la gradinite

Odata cu acel an, au inceput transformarile. Primarul Gabriel Dumanica, sustinut de Consiliul Local, a demarat in forta schimbarile in peisagistica urbana a comunei, modernizand-o substantial.

Inceputurile

Parcul de la Monumentul Eroilor a fost primul aparut, ca emblema a localitatii. Suprafata? 500 mp. Amenajarile i-au oferit, inca din 2009, prestigiul locului unde se oficiaza ceremoniile sarbatorilor nationale.

El are alei bine ingrijite, aspersoare de udat iarba, o mica fantana arteziana, dar, mai ales, doi tei frumosi, falnici, de aproape o jumatate de veac. Intreaga arhitectura a locului s-a realizat in jurul Monumentului Eroilor si a celor doi tei.

In anul urmator, comuna a capatat un alt parc frumos, pe str. Mihai Bravu. E un loc mobilat cu jardiniere, pomi bogati, alei cu banci de odihna si aparate de joaca pentru cei mici. In curand, vor avea si patru aparate de fitness in aer liber, pentru maturi.

Aria lui verde acopera 1.800 mp si se afla in vecinatatea bisericii vechi, declarata monument istoric. In zona, vietuiesc aproape 30% dintre locuitorii comunei, familii cu multi copii.

Curand, va implini doi ani de viata

Primarul Dumanica afirma: “E vorba despre excelenta amenajare a unui spatiu pentru destindere, dedicat tuturor varstelor. Se afla langa gradinita cu orar prelungit, in incinta fostului ICIL. Inaugurarea lui? Iulie 2014.

Amenajarile, remarcabil inspirate, ocupa 2.500 mp si ofera o ambianta extrem de placuta si relaxanta. Umbrarul, aleile unduioase - cu banci pentru ragazul gandurilor si odihna trupului - fantana arteziana circulara, vegetatia tanara, aranjamentele florale, sunt numai cateva din argumentele acestei intinderi pline de viata. Si aici, vor fi instalate cinci aparate de fitness.

Amplasamentul lui asigura o oaza de verdeata si liniste tuturor locuitorilor din zonele Moara, Ganeasa si cea a Bisericii noi, Sf. Dimitrie. Adica peste un sfert dintre locuitorii comunei“.

Alte zone recent amenajate

De putina vreme, au fost amenajate doua noi locuri destinate bucuriilor recreative si relaxarii. Unul - in zona Ganeasa, pe o arie paralela cu DJ 100. Era o zona insalubra. Acolo au aparut bancute cu mese de sah pentru pasionatii acestui sport al mintii. Al doilea, cu alei de promenada si banci, s-a configurat in centrul comunei, langa zidul istoric al Cetatii Domnesti a Voievodului Radu.

Sanatate prin sport

E de amintit zona verde, amenajata la baza sportiva a CS Afumati, situata in vecinatatea padurii. Complexul acopera 3 ha de teren, care cuprind stadionul, vestiarele, tribune, platou asfaltat, pentru diverse sarbatori. La viata sportiva de aici participa 80 de copii, elevi inscrisi la diferite sporturi, cu precadere la fotbal.

Lucrari la cel mai nou parc

El se afla pe str. Ioan Slavici, din zona Deal a comunei, unde s-a ridicat un cartier de vile pentru tineret, finalizat in 2004. Modernul parc se intinde pe 2.500 mp si va asigura confortul familiilor a peste 500 de locuitori ai noului cartier de tineri, dar si al celorlalti care au case in zona.

Wi-Fi gratuit

Primarul Gabriel Dumanica precizeaza: „Toate locatiile amintite au internet gratuit, asigurat de primarie, prin reteaua Wi-Fi de comunicatii, fara fir. Toate parcurile, inclusiv zona verde din zona Ganeasa, spatiile scolilor au aceasta facilitate. La fel, majoritatea lor are asigurata paza umana.

In plus, e de amintit ca Primaria si Consiliul Local se ocupa de intretinerea lor integrala. Le ingrijim constant si le amenajam cat mai frumos cu putinta. E un volum considerabil de munca, dar merita. Locuitorii nostri merita toate acestea”, a conchis el.