A 7-a editie a sarbatorii copilariei

{youtube}--LVIvFa_hY{/youtube}

{youtube}JNf2Y4bPgzI{/youtube}

{youtube}C4vOweeN_2I{/youtube}

{youtube}KA2o_0p_wJ8{/youtube}

“Iesi, copile cu parul balai, afara si rade la soare, doar s-a indrepta vremea”! Asa il indemna mama pe sturlubaticul ei baiat, Nica a lui Stefan a Petrei.

“Si vremea se indrepta dupa rasul meu. Stia, vezi bine, soarele cu cine are de-a face, caci eram feciorul mamei”, povesteste neintrecutul Ion Creanga, rasfoindu-si propriile amintiri, scrise la 1881.

Si, la fel ca atunci, anul asta soarele n-a mai facut nazuri. Nici n-avea cum. I-a incalzit pe toti, la Afumati, sambata si duminica - 30 si 31 mai. Cand si-au sarbatorit de 1 Iunie, in avans, copilaria.

Amfiteatrul Scolii Generale nr.1, din Afumati, s-a umplut cu lumea copiilor. Aniversarea a durat de la ora 9 dimineata, pana la 19:00. Deci cate 10 ore de distractie, pe zi. Participanti, de-a lungul celor doua zile de petreceri? Peste 3.000. Copii de toate varstele cu frati, parinti, bunici, rude, vecini, insotitori, cadre didactice. Comuna are cam 2.000 de copii si adolescenti, dintre care 900 sunt cuprinsi in sistemul scolar.

Pentru ei au sosit aici echipele consacrate ale distractiei. “Trupa lui Biluta” a oferit atelierele de pictura, instalatiile de pop­corn, turnul de ciocolata, mascotele personajelor din basme nemuritoare, costumatii de povesti. Lucian Ianus - actor de film si tv a animat atmosfera, plin de verva in rolul de clovn, cu numele de scena “Lucica, fara frica”. E cel care aduce zambetul si bucuria copiilor internati in spitale si batranilor din aziluri. Iar aici, la Afumati, a provocat distractia, cu jocurile, dansul, momentele magice si buna-dispozitie printre micii sarbatoriti.

Evenimentul? Un real succes

Traditia de pana acum i-a adus la acest nivel. A VII-a editie l-a amplificat. Au randuit-o mai marii asezarii, primarul, Consiliul local, scoala, cetatenii comunei, ca parteneri ai evenimentelor comunitatii. Au participat si sponsori noi, ori mai vechi, cum sunt cei ai puternicei companii a lactatelor - ”Albalact”. Li s-au adaugat functionari ai primariei si peste 30 de tineri voluntari, toti cu sarcini precise de organizare a evenimentului. L-au asistat discret cei de la jandarmerie, politia locala si a Ministerului de Interne, echipajele de asistenta medicala de prim ajutor, ISU.

Istorie veche si bucurie contemporana

In copilaria fiecarei generatii exista intotdeauna un moment cand usa se deschide si lasa sa intre viitorul”, spune primarul Gabriel Dumanica. Tot el a adaugat: «Toate evenimentele pe care le sarbatorim acum se afla sub semnul istoriei noastre, de secole. Un asemenea moment e in acest an, cand aniversam 505 ani de atestare documentara."

Cei inscrisi in trupa „DaviDans”, din Bucuresti, au evoluat intr-un recital coregrafic modern. Am adus multe echipamente - de la instalatia de aruncat baloane de sapun si spinul magic, pana la cea de sonorizare - cu intreg suportul muzical.

Sa adaugam marele parc gonflabil de joaca, toboganele, terenul de fotbal, taurul mecanic, plimbarile cu minicaruta trasa de ponei. La fel, au avut un mare succes atelierele de creatie a artelor plastice, face-painting-ul si costumele personajelor din povestile nemuritoare - cu care s-au imbracat si fotografiat copiii. «Am asigurat pentru toti apa minerala, sucuri, inghetata, floricele, vata de zahar si alte surprize», spune, in final, primarul.

O ultima precizare: marea petrecere – timp de doua zile - a micilor sarbatoriti le-a fost oferita gratuit. Copilaria? „E vesela si nevinovata. Iar la drept vorbind, acesta-i adevarul“, afirma - cu mare dreptate - acelasi mare cronicar al varstelor, Ion Creanga.

 

Galerie Foto - click AICI

 

Servicii OnLine

Protectie sociala