Galerie foto | Promovarea comunei Afumati

Ca urmare a promovarii celor doua obiective turistice la Targul de Turism al Romaniei, de la Romexpo - in anul 2013, mai multe serii de turisti bucuresteni si nu numai, au vizitat locatiile istorice din comuna Afumati.

In ziua de 22 noiembrie 2015 un grup de circa 35 de turisti au vizitat conacul Cantacuzin si biserica "Adormirea Maicii Domnului" de sos. Stefanesti - com. Afumati.

Biserica „veche”, asa cum o numesc afumatenii si casa conac a stolnicului Constantin Cantacuzino, situate pe malul stang al vaii Pasarea, sunt cuprinse in cadrul monumentelor istorice, sub denumirea „Ansamblul de la Afumati”.

Ele constituie puncte de atractie turistica prin vechime si arhitectura. Biserica a fost ridicata din temelie, in anul 1696 de stolnicul Constantin Cantacuzino.

Ansamblul fostei curti a Stolnicului Constantin Cantacuzino (datand de la sfarsitul secolului XVII), este inscris in Lista monumentelor istorice realizata de Ministerul Culturii in categoria monumentelor de tip A (IF-II-a-A-15258) si este format din Biserica “Adormirea Maicii Domnului” (Biserica Veche), Conacul Stolnicului Constantin Cantacuzino si Zidul de incinta.

Cladirea conacului, construita in stil romanesc cu tendinte gotice si renascentiste, este monumentala, cu saloane si incaperi spatioase la etaj, parterul si mansarda cu incaperi modeste pentru personal, iar la subsol se afla pivnitele inalte pentru pastrarea vinurilor.

Savantul istoric, Nicolae Iorga, in vizita sa din 1935 la Afumati, a presupus ca vechiul palat Cantacuzin a preluat planul constructiei sau chiar parti din Curtea Domneasca a voievodului Radu de la Afumati. De asemenea beciurile de sub palat, isi gasesc analogii cu cele de epoca de la Curtea Domneasca din Bucuresti (Curtea Veche).

Biserica “Adormirea Maicii Domnului” a fost construita in stil brancovenesc in jurul anului 1696. Biserica, aflata in imediata apropiere a conacului, are forma de nava, cu absida altarului semicirculara si cu turla clopotnitei pe pronaos (adaugata ulterior).

Zidurile pronaosului sunt sprijinite de contraforturi solide, iar pridvorul, de mici dimensiuni, se sprijina pe doua coloane din piatra cu capiteluri frumos ornamentate. Ancadramentele ferestrelor si usii de la intrare sunt din piatra, cu motive florale si geometrice.

Usa de la intrare este din lemn de stejar sculptat, dupa modelul bisericilor cantacuzinesti. In biserica se afla doua sfesnice imparatesti din piatra in stil brancovenesc, donate de ctitor.

 

Servicii OnLine

Protectie sociala