Zile minunate pentru copiii din Afumati

Cu adevarat, o idee grozava! Intre 6 si 10 aprilie, cinci zile - speciale si fermecatoare - de scoala “altfel”. Pentru dascali si elevi, deopotriva.

De ce? In primul rand, pentru ca a lipsit clopotelul. Dar si presiunea celor 50 de minute la clasa, a schemelor de la tabla, a notitelor si catalogului. Orar ciudat? Nu. Strictetea lui a fost inlocuita cu programe “liber alese”. Adica, jocuri ale copilariei, frenezia competitiilor sportive, afirmarea talentelor, descoperirea comorilor din muzee, calatorii, dar si surpriza aflarii unei alte imagini a profesorilor, decat cea de la catedra. Iar la Afumati, totul s-a petrecut intr-o diversitate captivanta, plina de bucurie.

“Sa stii mai multe, sa fii mai bun”! - a fost deviza editiei “Scoala Altfel”, cu saptamana ei dedicata, din acest an. Zilele cu activitati nonformale, deosebite, au facut parte din programa scolara. Dinaintea vacantei de Pasti.

Fantezia si libertatea alcatuirii lor au apartinut corpului profesoral, elevilor, comitetelor de parinti, asociatiilor sportive, organizatiilor nonprofit s.a.

La Afumati, ca peste tot in judet, ele au avut sprijinul direct – material, organizatoric si, mai ales, de suflet – din partea primarului Gabriel Dumanica si a Consiliului Local.

Iures, zarva si petrecere

Neostenite Doamnelor si domnilor, a fost pur si simplu, benchetuiala. Zdravana. Cu chef, dincolo de tavan. Si ospat, cu tot ce trebuie. Dulciuri, sucuri, covrigei, popcorn, vestitii nori dulci ai vatei de zahar pe bat, saratele, apa minerala, fursecuri, biscuiti etc. Numai bunatati. Dar stai! (vorba reclamei). Li s-au adaugat si altele.

Buna dispozitie a contaminat muzica, dansurile de toate genurile si programele artistice. Urmeaza un alt capitol: ambianta.

Chef mare. ZA-IA-FET

Cu de toate Atmosfera, pe scurt: lucru mare! Oaspeti? Puzderie de prichindei. Adica multime, potop, sumedenie. Ati inteles cam ce-a fost acolo? Ma bucur. Altfel, la ce sa te astepti cand navalesc, in sala de banchet, in fiecare zi, zeci si zeci de copii?

De la gradi, la clasele primare sau gimnaziale. Distractia e garantata! Clientela? Speciala. Intre chiote, recitatorii sunt totusi greu de ascultat. Nu-i bai. “Scena” conteaza. Succesul? Vine vremea lui. Apoi jocurile, invazia baloanelor de sapun, care plutesc bland. Dar traiesc ciudat de putin. Secunde. Cand sa le prinzi? Ce sa intelegi din asta? Poate doar ca, uneori, spectacolul lumii e atat de efemer. Bizar, nu?

Pe urma - fotografii de grup sau instantanee, orga de lumini, statie de amplificare, recitaluri karaoke la microfon…Chef urias, ce mai! Petrecere, de zile mari.

Punem putina ordine?

Locul sarbatorii? Cladirea si terenul Bazei Sportive, din comuna. Fiecare generatie scolara a avut parte de un program propriu, special, conform varstelor si vocatiei. Insa bucuria si verva competitiilor i-au insotit pe toti.

Elevii Scolii Mari si ai celorlalte trei, plus cei din gradinite, au fost randuiti sa fie oaspetii centrului sportiv, fiecare in cate o zi. Alaturi de educatori, pedagogi si profesori.

Competitii sahiste, excursii

De la profesorul Traian Gurgu am aflat ca luni, 6 aprilie, 120 de copii au plecat in vizite, la Manastirile Caldarusani si Snagov, la Palatul Mogosoaia.

Cei cu talent la desen au incondeiat oua si au lucrat pentru expozitii, indrumati de profesoara Elena Ionita. Altii au participat la jocuri logice, organizate de catedra de matematica.

Melomanii au avut auditii muzicale. Miercuri, 8 aprilie, l-am gasit pe Traian Gurgu la concursul de sah “Cupa primaverii”. Competitori? Aproape 30 copii, din ­cursul gimnazial.

Teatru in scoli. Calatorii la munte

Primarul Gabriel Dumanica spune:De maine, joi, 9 aprilie, se anunta o vreme insorita. Vom face mult sport, in aer liber – handbal, fotbal. Copiii abia asteapta. Avem echipe reprezentative pentru crosuri si campioane, cum e cea de oina. Dar le-am oferit si multe alte surprize. Am avut spectacole de teatru, in scoli. O parte dintre ei calatoreste pe Valea Prahovei. Primaria le-a asigurat tuturor transportul in excursii si vizite la muzeele din Bucuresti. Dar si logistica necesara. Adica, statia de amplificare, dispozitivul pentru baloane de spuma, orga de lumini, videoproiectorul, sistemele electronice pentru prezentarea proiectelor. Cati copii au participat la „Scoala Altfel”? Circa 900, de la gradinita pana la cei dintr-a ­VIII-a”, conchide el.

Prin jocul de-a scoala – in jocul istoriei

“Nu zidurile fac scoala. Ci spiritul ce domneste intr-insa”, spunea MS Regele Ferdinand I. Pe o asemenea credinta si incredere - intre alte legaminte - a intemeiat el Romania Mare.

Aici, apelul la istoria neamului nu e intamplator. Afumati e locul care ii pastreaza si respecta valorile, vestigiile, renumele.

Comuna va aniversa, in curand, 505 ani de atestare documentara. Iar zidurile Cetatii Domnesti a lui Radu de la Afumati spun, si ele, una dintre miile de povesti, atat de vechi si mandre, ale tarii.

 

Vezi aici o galerie foto impresionanta

 

Servicii OnLine

Protectie sociala